Kakao Yağının Faydaları ve Kullanımı

Kakao, tropik ağaç tohumlarıdır. Bu tohumlarda kuvvetli bir uyarıcı olan teobromin denilen alkaloit vardır. Kakao tohumlarından faydalı bir yağ olan kakao yağı çıkarılır. Kakao yağı kakao çekirdeklerinden, sıvı ayrıştırma yöntemi kullanılarak çıkarılır. İşlem boyunca, kakao tanesinden, katı kakao ve kakao yağı erken bir evrede ayrılır. Bu ikisi çikolata bar yapımında tekrar kullanılır.

Kakaonun Faydaları

Uyarıcı etkisi ile yorgunluğu giderir ve vücuda dinçlik verir. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Bağırsak ve idrar yolu spazmlarını çözer. Böbrek hastalıklarında faydalıdır, böbrek iltihaplarını gidermeye yardımcı olur.

Kakao yağı, solgun sarı renkli, saf yenebilir bir bitkisel yağdır, yumuşak çikolata lezzetine ve aromasına sahiptir. Piyasada katı bloklar halinde bulunan kakao yağı, isteğe bağlı olarak gıdaya uygun tankerlerde sıvı halde sevk edilir.

Kakao yağı, çikolata imalatının hammaddesini oluşturur. Kakao yağının erime sıcaklığından dolayı sıklıkla ilaç yapımında, tıbbi alanda kullanılır. Oda sıcaklığında saklanabilir, fakat vücut sıcaklığında kolayca erir.

Kakao yağı doymamış yağ asitlerince zengindir ve en bilinen stabil yağlardandır. Doğal antioksidanlar içeriği ekşimeyi engeller ve 2–5 yıl depolama ömrü sağlar. Sorunsuz bir doku, tatlı koku ve yumuşatıcı krem özelliği, kakao yağı kozmetik ve cilt koruma ürünlerinde popüler malzeme haline getirmiştir.

Çikolatanın kakao yağının bir kısmının, kakao yağı eşdeğerleri ile yer değiştirilmesi, çikolatanın ısıl stabilitesini artırır. Sıcak iklimlere sahip ülkelerde eşdeğer yağ ilavesi ile çikolatanın raf ömrü önemli bir düzeyde artırılmaktadır. Bunlar, palm ve shea yağların türetilen bitkisel yağlardır ve kimyasal ve fiziksel olarak kakao yağına çok benzerdirler, ısıl direnç özelliği açısından daha üstün olarak yapılardır.

Kakao Yağının Faydaları

Kakao yağı, güneşin zararlı etkilerini azaltan güneş yağı etkisi ile cilt koruyucu olarak faydalıdır. Ayrıca, göğüs ucundaki çatlak ve yaraları yumuşatmakta ve basur şikâyetlerini azaltmakta etkilidir.

Kimyasal Özellikler

Kakao ucundan presleme işlemi ile elde edilen kakao yağı şu özelikleri gösterir:

  • 20°C’nin altında gevrek yapıdadır.
  • 30°C – 32°C civarında yumuşama özelliği gösterir. Çikolata oda sıcaklığında katı halde iken ağız içinde kolaylıkla erir ve bu kakao yağının katkısıyla olur.
  • Yaygın olan katı kakao yağının erime noktası ortalama 34–38°C’dir.

Kakao yağı polifmorfizm (çok biçimlilik) özelliği sergiler. Sayılı gliseridlerden (üçlü doymamış, ikilidoyamamış, teklidoymamış, stearo-diolin, palmito-diolein, oleo distearin, Oleo-palmitostearin, Oleo-dipalmitin) oluşur. Soxhelet yöntemi ile yağ tayini yapılabilir.

Kullanım Alanları

  • Kakao yağı esas olarak çikolatanın hammaddesidir. Şekerlemelerde de kullanılır. Çikolata üretiminde kakao tozuyla bir arada kullanılır. Şekerleme ve beyaz çikolatalarda kakao tozu değil kakao yağı kullanılır.
  • Bronzlaşmak için kullanılır. Sade veya havuç yağı, menekşe yağı ya da susam yağı ile karıştırılarak yazın iyi bronzlaşmayı sağlar. Bu sayede deniz tuzu, rüzgar ve güneşin olumsuz etkilerinden korunarak, sağlıklı bir bronzluk elde edilir. Uçucu yağlar sabit yağlarla karıştırılmadan cilde direkt olarak kullanılmamalıdır. Mutlaka seyreltilmelidir. Uçucu yağlar suda çözülmezler bu sebeple banyo küvetlerinde kullanımda tabi dağıtıcılar (bal veya tuz) karıştırılarak küvete konmalıdır. Uçucu yağlarla uygulamalarda yağlar metal malzemelerle temas etmemelidir.
  • Kakao yağı cildi nemlendirme ve besleme özelliğine sahiptir. Çatlamaları ve ciltte pullanmaları gidermeye yardımcı olarak kullanılır. Doğum öncesi ve sonrası çatlakları önleyici etkiye sahiptir. Losyon, sabun ve krem içeriklerinde yer alır.
  • Kakao yağının özellikleri yüzünden ilaç endüstrinde kullanımı mevcuttur. Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar, idrar söktürücüdür ve böbrek iltihabını giderir. İştah açıcıdır ve vücuda kuvvet verir.
Kaynak: http://www.limonkadin.com/

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>